ΦΙΛΟΛΑΟΣ Ο ΤΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

pythagmusic

ΦΙΛΟΛΑΟΣ Ο ΤΑΡΑΝΤΙΝΟΣ
( Τάρας ή Κρότων Μ. Ελλάς, 530- 470π.Χ.).

Ο πυθαγόρειος Φιλόσοφος, Μαθηματικός, Αστρονόμος και Ιατρός

Την εποχή που γεννήθηκε και έζησε ο Φιλόλαος, τον 6ο και 5ο π.Χ. αιώνα, σε ολόκληρη την Μεγάλη Ελλάδα (νότια Ιταλία και Σικελία), επικρατούσε μια πολιτισμική και πνευματική επανάσταση. Οι επιστήμες και οι τέχνες άκμαζαν κοσμώντας την γη της Μεγάλης Ελλάδας με απαράμιλλου κάλλους μνημεία, ναούς και δημόσια κτήρια. Οι ελληνικές πόλεις μεγάλωναν σε έκταση και πληθυσμό ξεπερνώντας ακόμη και αυτές της Μητροπολιτικής Ελλάδας.

Πυθαγόρειος, έζησε στην Θήβα και συνέλαβε στη διάδοση της Πυθαγόρειας φιλοσοφίας. Μαθητές του ήταν ο Σιμμίας και ο Κέβης, όπως αναφέρει ο Πλάτων, καθώς και οι Πυθαγόρειοι της Φλειούντος, κατά τον Διογένη. Ο Φιλολάος ο Ταραντινός συνέλαβε στη διάδοση της Πυθαγόρειας φιλοσοφίας Τον αναφέρει επίσης ο Βιτρούβιος. Επηρέασε τον Πλάτωνα και τους μαθητές και διαδόχους του. Το κοσμολογικό σύστημα των Πυθαγορείων αποδίδεται κατά την αρχαιότητα στον Φιλόλαο. Δίδαξε με βάση την αλληγορική ερμηνεία των Πυθαγορείων «δι’αινιγμάτων».Είναι ιδρυτής της θεωρίας «Περί των αριθμών των Πυθαγορείων».
ΕΡΓΟ
«Περί Φύσεως» βιβλία 3.
Σώζονται αποσμάσματα. Σχολιάζεται απο τον Αριστοτέλη («Περί ουρανού- 13,293α»). Κατά τον Φιλόλαο τα πάντα είναι διατεταγμένα κατ’αριθμητικάς σχέσεις, όπως οι αριθμοί, ο δέ κόσμος είναι είς και αιώνιος. Το σύμπαν είναι σφαιρικόν.
Υπάρχει έν κεντρικόν πύρ περί το οποίον περιστρέφονται αί δέκα σφαίραι, ήτοι : «ο ήλιος, η σελήνη, η γή, οι πέντε πλανήται, η σφαίρα των απλανών και η αντίχθων, συμπληρούσα την δεκάδα και ήτις είναι αόρατος είς ημάς, διότι ζώμεν είς το αντίθετον πρός αυτήν ημισφαίριον της γής». Η γή περιστρέφεται γύρω απο τον άξονά της. Τα βιβλία του Φιλολάου ήταν πολύ γνωστά στην αρχαιότητα.
Ο Πλάτων αγόρασε τα βιβλία του στην υπερβολική τιμή των εκατόν μνών και απ’αυτά ενεπνεύσθη την συγγραφή του «Τιμαίου».
Τόση ήταν η φήμη του έργου του Φιλόλαου που ο μέγας Πλάτων αγόρασε για 100 μνες (νομισματική μονάδα), ποσό υπερβολικό για την εποχή, τα τρία βιβλία του «Περί Φύσεως». Από τα έργα αυτά λέγεται πως ο Πλάτωνας εμπνεύστηκε κομμάτι της κοσμοθεωρίας του. 
Από το «Περί φύσεως» δεν σώζονται αποσμάσματα. Στην Αστρονομία ο Φιλόλαος ήταν η βάση που στήριξε τις επιστημονικές θεωρίες της Αναγεννήσεως (Κοπέρνικος, Γαλιλαίος, Bruno, Giordani).
Ο Φιλόλαος ασχολήθη με την εύρεση των «κοσμικών σωμάτων», δηλαδή των 4 στοιχείων, απο τα οποία έχει συσταθεί το κοσμικό σύμπαν. Αυτά είναι το τετράεδρο (πύρ), το οκτάεδρο (αήρ), το εικοσάεδρο (ύδωρ), και ο Κύβος (γή).
Ανάμεσα στις ασχολίες του ήταν να  γράφει  ιατρικά συγγράμματα και ήταν δάσκαλος του Δημόκριτου, (W.Burkert, 1972)

Ο Φιλόλαος ασχολήθηκε με την δομή του σύμπαντος, περιέγραψε το ηλιακό σύστημα, βγάζοντας την γη από το κέντρο του και τοποθέτησε την «Εστία του παντός» ή απλά το «πυρ», δηλαδή μια κεντρική φωτιά όπου γύρω της γύριζαν ο ήλιος, η γη, η σελήνη και πέντε πλανήτες. Ανέφερε πως η γη, όπως και όλοι οι άλλοι πλανήτες είχαν σφαιρικό σχήμα. Όρισε ότι η γη γύριζε γύρω από την πύρινη σφαίρα. Ανέφερε επίσης πως η γη περιστρέφονταν πέριξ του άξονά της μέσα σε 24 ώρες. 

Το όνομα του Φιλόλαου έγινε γνωστό σε όλο τον ελληνικό κόσμο για την οξύνοια και την ευρυμάθειά του. Ακόμη, επινόησε το χρονικό διάστημα, τον «μεγάλο ενιαυτό» που αποτελούνταν από 59 χρόνια με 21 εμβόλιμους μήνες. Καθόρισε το ηλιακό έτος σε 364 και 0,5 ημέρες, όπως και το σεληνιακό έτος σε 354 ημέρες και τον σεληνιακό μήνα σε 29 και 0,5 ημέρες.

Εκτός από το ηλιακό σύστημα, ο Φιλόλαος ασχολήθηκε και με την Ιατρική. Έλεγε πως οι αιτίες που προκαλούν τις ασθένειες έπρεπε να αναζητηθούν στους «χυμούς» του σώματος που διαταράσσονταν.

Στον Φιλόλαο επίσης αποδίδεται η διατύπωση της θεωρίας της βαρύτητας. Το 450 π.Χ. περίπου επέστρεψε στα χώματα της Μεγάλης Ελλάδας και εγκαταστάθηκε στον Τάραντα όπου δημοσίευσε πολλές εργασίες του γύρω από την Αστρονομία, την Γεωμετρία, την Μηχανική, την Φιλοσοφία και τα Μαθηματικά. Δίπλα του μαθήτευσε ο Αρχύτας ο Ταραντίνος, ένας από τους μεγάλους εφευρέτες του αρχαίου κόσμου. Πίστευε πως τα συστατικά των όντων είναι ανόμοια και αντίθετα και πως η αιτία που τα ενώνει είναι η αρμονία των αριθμών.

Δυστυχώς, από όλα αυτά τα έργα σώζονται μόνο μερικά αποσπάσματα. Πάνω στις θεωρίες των Πυθαγορείων βασίστηκαν οι επιστημονικές θεωρίες του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου για το ηλιακό σύστημα. Ένας από τους κύριους εκφραστές του ήταν ο Φιλόλαος. Δεν γνωρίζουμε πώς και πού τελείωσε τον βίο του ο Φιλόλαος, το σίγουρο είναι όμως πως με τα γραπτά και τις θεωρίες του εξέλιξε τις επιστήμες με τις οποίες καταπιάστηκε.

(1147)

1,518 total views, 2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five − = 3

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>