Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

1782359_10204972031564287_5210174003364130303_o

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΙΔΡΥΣΗΣ

Ο σύλλογος μας ονομάζετε

ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΕΣ ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΟΠΛΙΤΙΚΟ ΑΓΗΜΑ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΕΣ

Η ίδρυση του, σκοπό έχει την προσπάθεια να προσεγγίσουμε με έναν διαφορετικό βιωματικό τρόπο το ένδοξο παρελθόν των Λακώνων – Σπαρτιατών προγόνων μας, να διατηρήσουμε την ιστορική γέφυρα και τον τρόπο που εσκέπτοντο.
Γράφει ο Ξενοφών στο περί « Λακαιδεμονίων Πολιτεία» έργο του στην εισαγωγή. « Αλλά εγώ όταν κάποτε κατανόησα ότι η Σπάρτη, αν και ήταν μια από τις πιο ολιγάνθρωπες πόλεις, αναδείχτηκε η πιο ισχυρή και η πιο ονομαστή πόλη στην Ελλάδα, είχα την απορία με ποίο τρόπο έγινε αυτό, όταν όμως μελέτησα τις ασχολίες των Σπαρτιατών, δεν απορούσα πλέον. Τον Λυκούργο, λοιπόν που θέσπισε σ’ αυτούς νόμους και που υπακούοντας (οι Σπαρτιάτες) σ’ αυτούς ευτύχησαν, και τον θαυμάζω και τον θεωρώ στο έπακρο σοφό άνθρωπο. Γιατί εκείνος, χωρίς να μιμηθεί τις άλλες πόλεις αλλά νομοθετώντας αντίθετα προς τις περισσότερες, ανέδειξε την πατρίδα του πρώτη στην ευδαιμονία».
Η Σπάρτη άφησε ανά τους αιώνες έναν φάρο για να καθοδηγεί εμάς τους Έλληνες και γενικότερα την οικουμένη, σε ιδέες και αξίες που αναγάγουν τον άνθρωπο σε ημίθεο.
Ο κλασικός Ελληνικός πολιτισμός έχει δύο πλευρές, την Ιωνική καμπυλότητα και την Δωρική αιχμή.
Η κραταιά Σπάρτη εξέφρασε κατ’ απόλυτο τρόπο την αιχμή του Ελληνισμού δι’ αυτό τον λόγο το ΦΩΣ της θα έχει πάντοτε ΟΨΗ και ΚΟΨΗ.
Είναι αναγκαιότητα για την εποχή μας, θα λέγαμε επιβίωσης, να μελετήσουμε, να κατανοήσουμε και να εφαρμόσουμε νόμους «ρήτρες» της Σπαρτιατικής Πολιτείας που η αγωγή τους θα πρέπει να γίνεται από το Δημοτικό σχολείο.
Η υιοθέτηση εκ μέρους του πολίτη, του Σπαρτιατικού πνεύματος θα τον μάθει να αντιστέκεται στην διαφθορά του σώματος και του πνεύματος. Θα κατανοήσει καλύτερα την αγάπη για την πατρίδα, που δεν είναι κάτι ασαφές, αλλά είμαστε όλοι εμείς που έχουμε το ΟΜΑΙΜΩΝ, ΟΜΟΓΛΩΣΣΩΝ , ΟΜΟΤΙΜΟΝ και ΟΜΟΘΡΗΣΚΩΝ. Θα αντιληφθεί ότι οι εχθροί ευρίσκοντο εντός των τειχών.
Ο σύλλογος μας έχει σκοπό μέσα από δραστηριότητες αθλητικών δρώμενων, διαλέξεων, θεατρικών παραστάσεων, επισκέψεων σε ιστορικούς χώρους και την παραγωγή εντύπου και οπτικοακουστικού υλικού να δώσει την δυνατότητα στους συμπατριώτες μας Έλληνες να κατανοήσουν καλύτερα την Σπαρτιατική αγωγή και να γίνουν συμμέτοχοι σ’ αυτή.

(4939)

5,883 total views, 1 views today

One thought on “Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ”

 1. Ο Παιάν που έψαλλαν οι Σπαρτιάτες πολεμιστές καθώς βάδιζαν κατά του εχθρού:

  Αγετ’, ώ Σπάρτας ευάνδρω
  κώροι πατέρων πολιατάν
  λαιά μέν ίτυν προβάλεσθε,
  δόρυ δ’ ευτόλμως άνχεσθε,
  μή φειδομένοι τάς ζωάς.
  Ου γάρ πάτριον τά Σπάρτα!

  Απόδοση στη Νεοελληνική:

  Εμπρός ώ της ευάνδρου Σπάρτης
  τέκνα πατέρων πολιτών,
  διά της αριστεράς χειρός την ασπίδαν προβάλετε,
  διά δέ της δεξιάς με τόλμη
  το δόρυ υψώσατε,
  μη φειδόμενοι τις ζωές
  γιατί αυτό δεν είναι πατροπαράδοτο στη Σπάρτη !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 − = six

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>